İçeriğe geç
Anasayfa » “İstanbul’un Baylan’ı: 100 Yıllık Serüven” Kitabı Seçkin Kitapçılarda

“İstanbul’un Baylan’ı: 100 Yıllık Serüven” Kitabı Seçkin Kitapçılarda

İstanbul'un Baylan'ı: 100 Yıllık Serüven" Kitabı 
Seçkin Kitapçılarda

Bir İstanbul markası Baylan’ın şehrin yıllar içindeki sosyolojik ve kültürel değişimine tanıklık eden hikayesini anlatan ve tarihe ışık tutan “İstanbul’un Baylan’ı: 100 Yıllık Serüven” isimli kitap okuyucuyla buluşuyor.

“İstanbul’un Baylan’ı: 100 Yıllık Serüven” Kitabı Seçkin Kitapçılarda

1923’ten günümüze markanın yolculuğunu, tarihi dönemeçlerin, değişimlerin, toplumsal ve ekonomik gelişmelerin izlerini sürerek kronolojik bir akışta anlatan kitap, bir kültür mirasını gelecek nesillere aktarma amacıyla hazırlandı. Araştırmacı yazar Sevecen Tunç tarafından kaleme alınan esere, Minoa, Pandora, Patika ve Remzi Kitabevi şubelerinin yanı sıra Baylan mağazalarından ulaşılabiliyor.

Kuşaklar boyu müdavimlik geleneğinin en özgün temsilcilerinden biri olan Baylan’ın kültür mirası niteliği taşıyan öyküsünün anlatıldığı eser farklı nesilleri aynı serüvende buluşturuyor. Bir kurum hikâyesi olmasının ötesinde İstanbul ile ülkenin geçirdiği sosyolojik ve kültürel değişimleri ve günümüz modern Türkiye’sine uzanan süreci ele alıyor. Baylan’ın asırlık lezzet yolculuğunda yeme-içme dünyasına yaptığı katkılar, gerçekleştirdiği “ilk”ler ve her daim koruduğu yenilikçi tavrı okurlara ilham veriyor.

Şekerleme ve pastacılık kültürünün başlangıç ve gelişim yıllarını anlatan kitap, aynı zamanda gastronomi literatürüne de bir katkı sağlıyor. Bir dönem kültür ve sanat insanlarının buluşma mekânı haline gelen ve “Baylancılar” olarak anılan bir edebiyat ekolüne ev sahipliği yapan Beyoğlu şubesinin öyküsü, edebiyat tarihimize düşülen kıymetli bir not niteliği taşıyor. Tasarımını Bülent Erkmen’in danışmanlığında BEK Tasarım’ın üstlendiği kitapta, kurum arşivinden daha önce gün yüzüne çıkmamış etkileyici fotoğraflar da yer alıyor.

Baylan Pastanesi hakkında

Cumhuriyet ile yaşıt olan Baylan, İstanbul’un ilk pastanesi olmasa da kurulduğu günden bu yana aralıksız olarak devam eden yaşayan en eski pastanedir. Baylan pastanelerinin kurucusu Filip Lenas, Arnavutluk ile Kuzey Yunanistan arasındaki dağlık Epir bölgesinden 20. yüzyılın başlarında göç etmiştir. Tek hedefi iyi bir pastacı olmaktır. 1923 yılında düşünü gerçekleştirerek ilk pastanesini açar ve çok kısa süre içerisinde Markiz, Lebon ve Moskova gibi dönemin ünlü pastaneleriyle birlikte anılmaya başlar. Günümüzde ise Baylan’ın kurucusu Lenas ailesinin temsilcisi Harry Lenas, 2009 yılında Baylan pastanelerini Altınkılıç ailesine ait Altınmarka şirketine devreder.